De Belgische familie

WALDACK

U bevindt zich hier:  HOME  ->  WAPENSCHILD

 

Wapenschild

" Sub pondere supersum"


Felix Waldack vertelt op de Belgische regionale TV zender AVS (2002) over het -nu officieel geregistreerde- Wapenschild van de familie Waldack.
 


Belgische dagbladen "De Gentenaar", "Het Nieuwsblad" en "Het Volk" (dinsdag 9 juli 2002)

 • BELANGHEBBENDE PERSONEN
  alle naamdragende afstammelingen van Joannes Baptista WALDACK, geboren te Evergem op 16 april 1755 en aldaar overleden op 23 februari 1823

 • REGISTRATIE
  - op 10 oktober 1992 door het Heraldisch College van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde te Antwerpen, BelgiŽ
  - op 8 juli 2002 door de Vlaamse Regering

 • ELEMENTEN VAN HET WAPEN
  SCHILD
    hoofdkleuren zijn goud en zwart (sabel)  
       verwijzing: Graafschap Evergem
    bijkomende kleuren zijn zilver en rood (keel)
    everzwijn  -  verwijzing: Graafschap Evergem
    mestvork  -  verwijzing: beroep van landbouwer
    schietspoel  -  verwijzing: beroep van wever   
  HELMTEKEN 
    everzwijnskop -  verwijzing: Graafschap Evergem

 • MOTIVERING
  De familie WALDACK is sinds circa 1400 gevestigd te Sleidinge en sinds circa 1550 te Belzele, Evergem. Het meest voorkomend beroep is landbouwer (de Waldack's bezaten gronden in de wijken Langendam, Bernt, Weegse en Belzele). Tussen 1750 en 1900 komt ook het beroep van thuiswever frequent voor.

 • HERALDISCHE  BESCHRIJVING
  "Gedeeld van goud en van sabel met over alles heen een mestvork en een schietspoel, schuingekruist en vergezeld boven van een gaande ever, alles van het een in het ander. Het schild getopt met een helm van zilver, getralied, gehalsband en omboord van goud, gevoerd en gehecht van keel, met wrong en dekkleden van goud en van sabel. Helmteken: een everkop van sabel, getongd en met slagtanden van goud"

 • WAPENSPREUK
  De spreuk in latijn verwijst naar hard werkende mensen die slagen in het leven ondanks moeilijke historische omstandigheden zoals oorlog en economische crisis. Het betekent ongeveer "Onder zware last overleef ik" (geregistreerd in december 2006 door het Heraldisch College van de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde te Antwerpen, BelgiŽ).